Fiskgrossisten i Lysekil

Våra fiskar


Låt dig inspireras av våra fiskar!


Här kan du läsa om våra fiskar, om de olika fisksorterna och även klicka vidare till goda fiskrecept.


Blir du sugen på att beställa några av våra fiskar är du varmt välkommen att göra din beställning här hos Fiskgrossisten! Rensat eller fileat efter önskemål, samt kylda genom hela produktionen och lagda på is med omsorg. Psst! Missa inte att vi ibland har fiskar på besök! Om du söker något som inte finns med på listan så kan ni ringa och höra vad dagens sortiment är. 

Lax


Laxfilé är en av de vanligaste fisksorterna på våra matbord. Detta beror så klart på laxens stora variationsmöjligheter. Den passar utmärkt till att steka, koka, grilla, ugnsteka mm. Dessutom innehåller den en hög halt hälsosamma omega-3 fettsyror. 


Följande temperaturer rekommenderas för laxfilé: Mediumstekt 48°C och för genomstekt rekommenderas 52°C i innertemperatur.

Torsk

– en av våra mest älskade fiskar!Den milda smaken hos torsken gör den till en mycket allsidig fisk. Den passar till att steka, koka eller sjuda, till gratäng och fisksoppa. Att torskfilén är benfri eller byxad, som man också säger, innebär att mittbenen intill ryggen på torsken är bortskurna.


En bra innertemperatur vid sjudning eller i gratäng är 55 grader. Använder man torsk till gryta eller soppa så kan ett bra tips vara att lägga i de råa filébitarna som sista moment så att de ej blir överkokta.

Sej

- filead och benfri!


Sejen tillhör torskfamiljen. Den kan med fördel bytas in i de flesta recept som innehåller torsk. Den är fast i konsistensen och passar utmärkt att steka eller grilla, men även att ha i fiskgratäng eller i fiskgrytor. Vid brist på tid så lägg filén i folie, salta och peppra, lägg på en klick smör. Grädda på 175 grader i 10 minuter, servera tillsammans med sallad som du gör i ordning under tiden fisken är i ugnen – Snabbmat när den är som bäst!

Rödspätta

- filead och benfri!


Rödspättafilén är en allsidig fiskfilé. Stekt i smör tillsammans med remouladsås och kokt potatis är en klassiker som nog de flesta känner till. Ett vanligt sätt att tillaga rödspättafilé är också att rulla dem och koka dem i en gratängform i ugnen med vitvinssås på toppen. Rödspättan går även utmärkt att dubbelpanera om man vill utmana Wienerschnitzeln lite! Den är mild i smaken, undersidan av fisken blir vita filéer och översidan av fisken blir lite mörkare i färgen.

Sill

 - filead med varsamhet!


Sillfilé är en mycket nyttig fisk, den är oerhört rik på omega-3 fetter som bl.a har en gynnsam inverkan på blodfetter och blodtryck. Den är också rik på D-vitamin. Det vanligaste tillagningssättet är panerad och stekt i smör tillsammans med rårörda lingon och potatismos. Får man några bitar stekt sill över så går den utmärkt att lägga in i 1-2-3 lag (en del ättika, två delar socker och tre delar vatten) så får man sin egen stekt inlagd sill. Vill man ha skinnfria filéer så är det oftast lätt att dra av skinnet. Då får man i stort sett helt skinn- och benfria sillfiléer, så kallad dragen sillfilé.Pilgrimsmussla


Pilgrimsmusslor, även välkänt som Scallops, kan ätas rå, t.ex. som sushi, men det vanligaste är nog att man lätthalstrar den eller grillar snabbt. Men tänk på att inte tillaga dem för länge, resultatet kan då bli segt och torrt. Pilgrimsmusslor är en delikatess som blir mer och med populär. Ett tips kan vara att droppa lite färsk citronsaft över musslorna strax innan servering.

Marulk


Köttet hos marulken är vitt, fast och sött och jämförs ofta med hummerns. Marulken smakar bra hela året.

Kolja


Koljan är smakmässigt mycket lik torsk men den är något fastare, många menar också att den har lite skaldjurssmak. Koljan är en stärkelserik fisk så den lämpar sig utmärkt att mala och använda till fiskpaté eller hemmagjorda fiskbullar. Bra användningsområden är stekning, grillning, kokning och till fiskgryta.

Blåmussla


Musslor är en lättlagad delikatess som har många användningsområden, till exempel soppor, grytor, såser, vinkokta, gratinerade mm. Hela innehållet går att äta. Alla våra musslor som säljs är kontrollerade så att de är fria från alggifter. Det är även en av de mest miljövänliga alternativen att lägga på grillen!